top of page
  • Poza scriitoruluiS.C.A. Laurențiu Mihai, Vicențiu Dine (LMVD)

Malpraxis: răspunderea disciplinară a unui medic (I)

Actualizată în: acum 4 zile

Introducerea unei plângeri disciplinare la Colegiul Medicilor


Atunci când pacientul este victima unui caz de malpraxis medical, acesta trebuie să apeleze la un avocat care să creeze o strategie eficientă de tragere la răspundere a celor care se fac vinovați.


De cele mai multe ori, în cadrul planului alcătuit de către avocat se numără și introducerea unei plângeri la Colegiul Medicilor, organism care are ca activitate, printre altele, și controlul și supravegherea exercitării profesiei de medic.


Potrivit Statutului Colegiului Medicilor din România, acesta din urmă are atribuții cu privire la analizarea situațiilor în care medicii au comis abateri disciplinare ori au încălcat ale reguli de practică medicală.


Ce act normativ reglementează procedura de introducere a unei plângeri la Colegiul Medicilor ?


Principalul act normativ în acest sens este Regulamentul din 17 decembrie 2021 privind desfășurarea anchetei disciplinare la nivelul colegiilor teritoriale și, respectiv, al Colegiului Medicilor din România, publicat în Monitorul Oficial nr. 123 din 7 februarie 2022.


Unde se depune plângerea împotriva medicului acuzat de o faptă de malpraxis medical?


Potrivit actului normativ menționat, plângerea trebuie introdusă la colegiul teritorial al cărui membru este medicul acuzat. Spre exemplu, dacă medicul face parte din Colegiul Medicilor din Brașov, plângerea va fi introdusă la Colegiul Medicilor din Brașov.


În cazul în care medicul acuzat face parte din organele de conducere ale colegiului teritorial, plângerea este depusă la Colegiul Medicilor din care profesionistul face parte, urmând ca biroul consiliului colegiului teritorial să decidă dacă va fi declanșată ori nu o ancheta disciplinară împotriva medicilor care nu dețin funcții de conducere, urmând ca pentru ceilalți medici să înainteze plângerea Biroului executiv al Consiliului național al Colegiului Medicilor din România.


Ce elemente trebuie să conțină plângerea introdusă la Colegiul Medicilor?


Potrivit legii, cererea introdusă la Colegiul medicilor trebuie să conțină următoarele elemente: numele, prenumele, domiciliul și calitatea petentului; numele, prenumele și locul de muncă ale medicului împotriva căruia se face plângerea; descrierea faptei și indicarea datei când aceasta a avut loc; prejudiciul fizic și moral creat pacientului, precum și solicitările petentului pe care dorește să le supună analizei și judecății; semnătura petentului, fie electronică, fie olografă.


În cazul în care petentul nu cunoaște numele și prenumele medicului pe care dorește să-l reclame, acesta va trebui să ofere suficiente detalii încât colegiul teritorial să poată notifica unitatea sanitară cu privire la comunicarea identității medicului reclamat. Pe lângă cerere, trebuie atașate și dovezile pe care înțelege să le folosească petentul. Dacă plângerea nu conține toate detaliile cerute de Regulament, acestuia i se va acorda un termen de 15 zile în vederea completării celor necesare.


Cine poate depune plângerea la Colegiul Medicilor?


Petentul poate depune plângerea fie personal, prin reprezentat, dacă acesta deține o împuternicire specială ori poate fi trimisă prin intermediul poștei ori a serviciilor de curierat. Deci, în cazul în care solicitați ajutorul unui avocat, acesta poate depune chiar el plângerea la Colegiul Medicilor. Nu va putea fi depusă plângerea prin intermediul e-mail-ului, ori prin fax. Aceasta trebuie depusă în original, iar nu în copie.


Analiza plângerii introduse la Colegiul Medicilor


După ce a fost introdusă plângerea la Colegiul Medicilor, legea precizează că aceasta va fi analizată de către Biroul consiliului, însă nu există un termen maxim în acest sens. În funcție de fiecare caz în parte, Biroul va decide dacă este cazul sau nu să declanșeze o anchetă disciplinară. Acest organ are posibilitatea de a decide nedeclanșarea anchetei disciplinare în două situații: dacă plângerea nu respectă regulile de competență stipulate mai sus; dacă plângerea nu conține elementele care sunt necesare în vederea soluționării acesteia, cu respectarea dreptului petentului de a completa în termenul de 15 zile detaliile care au fost omise. Legea acordă posibilitatea ca Biroul consiliului să se sesizeze și din oficiu.


Ancheta disciplinară efectuată la nivelul Comisiei de jurisdicție profesională teritorială


În cazul în care s-a hotărât că este necesară declanșarea anchetei disciplinare, decizia Biroului consiliului, împreună cu plângerea formulată, se vor înainta Comisiei de jurisdicție profesională teritorială. Acest organism are posibilitatea de a decide dacă va audia ori nu petentul, dacă este necesară audierea și altor persoane (cu ar fi de exemplu, un martor care a asistat la efectuarea tratamentului), dacă sunt necesare depunerea unor alte înscrisuri (rețete medicale, scrisori medicale și așa mai departe), dacă este necesară efectuarea unei expertize ori chiar consultarea unei comisii de specialitate, dacă este necesară documentarea aprofundată prin consultarea literaturii medicale de specialitate, dacă sunt necesare adoptarea altor măsuri în vederea soluționării cauzei într-un mod corect. După ce a fost întocmit referatul asupra cauzei, dosarul trebuie să fie trimis de către Comisia de jurisdicție profesională teritorială la Comisia de disciplină.


Ancheta disciplinară efectuată la nivelul Comisiei de disciplină


Conform legii, Președintele Comisiei de disciplină trebuie să repartizeze dosarul unui complet de judecată care este format din 3 membri. Acesta trebuie să decidă când va fi audiat medicul, precum și dacă mai sunt necesare administrarea unor noi probe. Legea stabilește că citarea va fi realizată cu cel puțin 7 zile înainte de data la care are loc audierea, însă, pentru motive justificate, poate fi stabilit și un alt termen. Având în vedere că legea nu precizează, putem să avem în vedere atât un termen mai mic de 7 zile, cât și un termen mai mare. Neprezentarea medicului nu reprezintă un impediment cu privire la judecarea faptei. De asemenea, există posibilitatea pentru acesta de a depune apărări și în scris.


Ce decizie poate luat Comisia de disciplină?


În funcție de fiecare caz în parte, Comisia de disciplină are două opțiuni: respingerea plângerea și stinge acțiunea disciplinară, în cazul în care fapta nu reprezintă o abatere disciplinară; admiterea plângerea introdusă de petent, situația în care aplică o sancțiune medicului. Redactarea și comunicarea deciziei nu va putea fi făcută într-un termen mai mare de 30 de zile calendaristice de la data la care aceasta a fost adoptată. Aceasta trebuie să fie comunicată obligatoriu petentului, medicului, precum și președintelui colegiului teritorial și președintelui Colegiului Medicilor din România.


De ce trebuie să fiu asistat ori reprezentat de un avocat atunci când vreau să introduc la o plângere la Colegiul Medicilor ?


Este adevărat că legea nu conține o astfel de obligație, însă, nu este recomandat să redactați acte juridice fără cunoștințe solide în sfera dreptului. În primul rând, apelarea la un avocat vă poate preveni de un eventual abuz. Apoi, pe de altă parte, este bine să va sfătuiți cu acesta din urmă cu privire la strategia pe care o veți alege, întrucât dosarele de malpraxis medical, pe lângă încărcătura emoțională pe care o conțin, sunt chestiuni complexe, care necesită cunoștințe solide în această ramură de drept. În cadrul Laurențiu Mihai, Vicențiu Dine - Societate Civilă de Avocați suntem pregătiți în orice moment să va ajutăm să treceți peste dificultățile birocratice pe care le impune legislația care reglementează malpraxisul medical. Având o bogată experiență în sfera dreptului medical, echipa noastră este aici pentru dumneavoastră cu cele mai bune soluții pentru a vă apăra interesele.


1 afișare0 comentarii

Comments


bottom of page