top of page
  • Poza scriitoruluiS.C.A. Laurențiu Mihai, Vicențiu Dine (LMVD)

Pensia de întreținere

Introducere  


În principiu, după ce soțul și soția au divorțat ori s-au separat, se pune problema stabilirii unei pensii de întreținere, cunoscută și sub numele de pensie alimentară. Rațiunea pentru care legiuitorul a creat această instituție are la bază nevoia părintelui și siguranța că, din punct de vedere financiar, divorțul nu va afecta latura materială a nevoilor pe care le are copilul.


Ce stabilește legea cu privire la pensia de întreținere?


În primul rând, trebuie să știm că, în conformitate cu Codul civil, părintele este obligat să execute în natură obligațiile care decurg din educarea copilului, pregătire profesională a acestuia, învățătură și inclusiv cele legate de traiul de zi cu zi. Dacă nu este plătită de bunăvoie, în natură, atunci judecătorul va decide ca obligația să fie executată prin plata unei sume de bani, aceasta fiind denumită de către dispozițiile legii pensie de întreținere.


Cine trebuie să plătească pensia alimentară?


În primul rând, atunci când avem în vedere persoana care trebuie să plătească pensia alimentară, trebuie să avem în vedere părintele care nu mai locuiește împreună cu copilul său, în cazul în care autoritatea părintească este exercitată în comun. De asemenea, va fi obligat să plătească o pensie de întreținere inclusiv părintele care a fost decăzut din dreptul de a exercita autoritatea părintească..


Care este valoarea pensiei de întreținere?


În principiu, cuantumul pensiei de întreținere va fi stabilit de cei doi părinți împreună. Cu toate acestea, practica judiciară a demonstrat faptul că, de cele mai multe ori, este nevoie de intervenția instanței de tutelă pentru a găsi o soluție care să fie favorabilă ambelor părți. Conform Codului civil, cuantumul întreținerii depinde de numărul de copii pe care îi are în întreținere celălalt părinte.


Astfel, în cazul în care avem în vedere un singur copil, pensia de întreținere nu poate să depășească 1/4 din venitul lunar net al celui care plătește. În cazul în care sunt 2 copii, cuantumul pensiei va fi de maxim 1/3, iar pentru 3 sau mai mulți copii, legea a stipulat cel mult jumătate din venit. Cu toate acestea, potrivit art. 529 alin. (3) din Codul civil, „Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat”. Nu este obligatoriu ca pensia să fie stabilită sub forma unei sume fixe, ci aceasta poate fi hotărâtă și drept procent din venitul lunar al celui obligat la plată.


Poate fi modificat cuantumul pensiei de întreținere?


Da, pot fi efectuate modificări. În cazul în care intervin schimbări cu privire la veniturile celui obligat să presteze întreținerea, ori dacă nevoile persoanei față de care se execută această obligație s-au schimbat, judecătorul are posibilitatea (nu obligația) de a micșora cuantumul pensiei, de a-l mări sau chiar de a stabili ca aceasta să nu mai fie plătită.


Care este momentul de la care trebuie să plătesc pensia de întreținere?


Potrivit dispozițiilor prevăzute de Codul civil, pensia de întreținere va fi plătita de la data cererii de chemare în judecată. Chiar și așa, în cazul în care introducerea cererii este datorată culpei debitorului (adică persoanei care trebuie să plătească), aceasta va fi acordată inclusiv pe perioada anterioară.


Cum se plătește pensia de întreținere?


Regula este că pensia de întreținere se plătește periodic, în rate, în raport de cum au stabilit părțile. În situația în care acestea nu ajung la o înțelegere, modalitatea va fi decisă de către judecător. Cu toate acestea, dacă există motive temeinice ori dacă părțile stabilesc astfel, instanța de tutelă are posibilitatea de a decide ca întreținerea să se execute prin plata anticipată a unei singure sume care să aibă în vedere acoperirea nevoilor de întreținere pentru o perioadă lungă. Această decizie va fi adoptată doar dacă cel obligat să plătească dispune de mijloacele necesare.


Poate fi pensia de întreținere restituită?


Răspunsul este da, în cazul în care se dovedește ulterior că plata întreținerii nu era datorată. În acest caz, debitorul obligației, adică persoana obligată la plata pensiei, are posibilitatea de a cerere restituirea fie de la persoana care avea obligația reală de plată, fie de la cel față de care a fost executată întreținerea.


Trebuie să am un avocat pentru a obține obligarea debitorului la plata întreținerii?


Legea nu impune obligația ca cel care cere executarea obligației să fie asistat ori reprezentat de un avocat însă trebuie să ne asigurăm că cererea noastră îndeplinește toate condițiile impuse de lege atunci când o introducem. De asemenea, nu este suficient să introducem o cerere prin care să cerem judecătorului executarea obligației, ci trebuie să avem în vedere și corecta timbrare a cererii, depunerea dovezilor și așa mai departe. Având în vedere că este necesară adoptarea unei strategii eficiente, Laurențiu Mihai – Law Office este gata oricând să vă îndrume și să aleagă cea mai bună soluție pentru dumneavoastră.

5 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page