top of page
  • Poza scriitoruluiS.C.A. Laurențiu Mihai, Vicențiu Dine (LMVD)

Poprirea debitorului

Ce este poprirea?     


Poprirea reprezintă un instrument prin intermediul căruia un creditor își poate recupera o creanță de la un debitor care nu și-a îndeplinit o obligație. Primul aspect important de precizat este că această instituție poate fi utilizată numai în cazul în care există un titlu executoriu, adică un înscris care a fost întocmit cu respectarea tuturor exigențele impuse de lege și care emană de la un organ stabilit de lege. Conform dispozițiilor legale aflate în vigoare, reprezintă titluri executorii hotărârile executorii, cele definitive, dar și alte hotărâri ori înscrisuri care, în acord cu legislația, pot fi puse în executare.


Care este obiectul popririi?


Potrivit legii, vor fi supuse urmăririi silite sumele de bani, titlurile de valoare ori alte bunuri mobile incorporale urmăribile care sunt datorate debitorului sau deținute în numele său de o a treia persoană ori pe care acesta din urmă i le va datora în viitor. Deci, există posibilitatea de a înființa poprirea și cu privire la creanțele viitoare, dar acestea trebuie să fie la termen sau sub condiție. Chiar și așa, plata către creditor nu va fi realizată la acel moment, ci doar când se ajunge la termen ori condiția este îndeplinită.


Care sunt limitele ale popririi?


Legiuitorul a înțeles că instituția popririi trebuie să cunoască limite definite, motiv pentru care, în conformitate cu art. 781 alin. (5) din Codul de procedură civilă, s-a decis că „Nu sunt supuse executării silite prin poprire: a) sumele care sunt destinate unei afectațiuni speciale, prevăzute de lege și asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziție; b) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanțări primite de la instituții sau organizații naționale și internaționale pentru derularea unor programe ori proiecte; c) sumele aferente plății drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înființării popririi”.

De asemenea, în acord cu art. 729 alin. (7) din Codul de procedură civilă, „Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii”.


Cum poate fi anulată poprirea?


Instrumentul prin intermediul căruia o poprire este anulată este contestația la executare. Potrivit art. 715 din Codul de procedură civilă, aceasta trebuie formulată în cel mult 15 zile de la data la care persoana împotriva căreia s-a instituit poprirea a fost informată cu privire la existența acesteia. Cu toate acestea, o situație particulară este prevăzută atunci când poprirea este pusă pe salariu, caz în care termenul de contestație va începe să se socotească de la momentul la care a fost efectuată prima reținere.


Care sunt motivele pentru care poate fi anulată poprirea?


Motivele pentru care poprirea poate fi anulată sunt numeroase, însă trebuie să ne limităm la câteva pe care le regăsim cel mai frecvent în practica de zi cu zi. Primul motiv pe care trebuie să îl avem în vedere este prescripția, dreptul la executare silită putând fi valorificat într-un termen de maxim 3 ani de la data la care dreptul de a obține executarea silită s-a născut. Prescripția reprezintă, în conformitate cu literatura de specialitate, o sancțiune împotriva unui creditor care a ales să adopte o conduită pasivă pentru o anumită perioadă de timp. Pentru debitor, adică pentru cel poprit, invocarea acesteia poate reprezenta o apărare, chestiune pe care trebuie să o luați în considerare. Cu alte cuvinte, prescripția stinge dreptul de a pretinde executarea silită.


Alt motiv pentru care putem cere anularea popririi este atunci când titlul executoriu nu există. În fapt, potrivit dispozițiilor legale, nu poate există o procedură de executare silită fără existența unui titlu executoriu valabil. De asemenea, nu este neapărat ca poprirea să fie anulată complet, ci doar corectată în raport de realitatea obiectivă. Spre exemplu, dacă suma cerută de creditor este mai mare decât cea datorată, aveți posibilitatea de cere rectificarea sumei, prilej cu care poprirea va fi realizată doar în limitele reale.


Aspecte tehnice privitoare la contestație


Cererea prin intermediul căreia poprirea este contestată trebuie să respecte forma pe care o îmbracă cererea de chemare în judecată, depunerea întâmpinării fiind obligatorie. Spre deosebire de alte proceduri, contestația va fi judecată într-un termen scurt, părțile fiind citate. Hotărârea pronunțată poate fi atacată cu apel.


Este nevoie de asistența juridică atunci când a fost instituită poprirea împotriva mea?


Răspunsul este da. Problemele legate de poprire reprezintă un tărâm puțin cunoscut publicului larg, deoarece este o procedură foarte tehnică, cu termene scurte, ceea ce înseamnă că avem nevoie de un avocat care să trateze cazul cu multă atenție. Plecând de la simplele cerințe legate de conținutul cererii prin care formulăm o contestație și terminând cu adoptarea unei strategii bine puse la punct, trebuie să va asigurați că avocatul pe care îl alegeți cunoaște în detaliu toate aspectele legate de executarea silită și poprire. La Laurențiu Mihai – Law Office avem grijă ca dumneavoastră să nu fiți victima unei executări silite ilegale, astfel încât să vă apărăm împotriva unor eventuale abuzuri provenite din partea creditorului.

10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page